Ze života školky

Recept na báječnou polévku pro děti

cuketova_koprovka_polevka (2)

V rámci projektu Skutečně zdravá škola, do kterého jsme se zapojili, představujeme další z receptů, tentokrát na vynikající letní polévku.

CUKETOVÁ KOPROVKA S JÁHLAMI


5-6 porcí, bez lepku

Ingredience:
• 3 lžíce přepuštěného másla nebo olivový olej a kousek másla
• 1 kg světlé zeleniny v bio kvalitě nebo z dobrého zdroje:
600 g oloupané cukety
200 g cibule
200 g brambor
• 50 g opraných a okapaných bio jáhel
• cca 2 lžičky mořské soli
• 3 kuličky černého pepře
• 1,5 l vody
• 2-3 lžíce umeocta (běžně koupíte v prodejnách zdravé výživy)
• velká hrst čerstvého kopru


Očistěte si veškerou zeleninu a nakrájejte ji na velké kusy. Jáhly properte a nechte okapat v cedníku.
Na přepuštěném másle a na mírném ohni pomalu opékejte osolenou zeleninu cca 5-10 minut, přidejte jáhly a také je za stálého míchání mírně osmahněte.
Poté zalijte vodou (ideálně horkou) a vařte cca 15-20 minut. Všechna zelenina i jáhly by měly být měkké.
Rozmixujte výkonným ponorným mixérem do hladkého krému a poté polévku propasírujte přes síto, aby byla úplně jemná. (Pokud máte vysoce výkonný mixér, starost s pasírováním odpadá).


Teď máte hotový jemný zeleninovo-jahelný krém, který dochutíte umeoctem, koprem, kouskem másla či ghíčka, případně můžete přidat také smetanu, není to ale vůbec nutné. Dle potřeby ještě dolaďte solí či čerstvě mletým pepřem.
Servírujte s vajíčkem natvrdo a ozdobené čerstvým koprem.


Za MŠ MiniSvět připravila Veronika Sadílková, hlavní kuchařka

Cerstvy losos (29)  cuketova_koprovka_polevka (2) Cerstvy losos (29) Cerstvy losos (29) Cerstvy losos (29) Cerstvy losos (29) Cerstvy losos (29) Cerstvy losos (29) Cerstvy losos (29)

 

Cerstvy losos (29)